fbpx

3 tips om jonge talenten niet weg te laten zakken in het thuiswerkmoeras

3 tips om jonge talenten niet weg te laten zakken in het thuiswerkmoeras

Hoe help jij als talentmanager je young professionals om hun motivatie-tank vol te houden komend najaar? Thuiswerken is here to stay en starters ervaren daarbij specifieke uitdagingen. Ik geef je in dit blog drie tips die helpen om het moreel van je thuiswerkende talenten hoog te houden.

‘Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken één van de meest effectieve. Werk dus zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september.’ Premier Rutte was duidelijk op de laatste persconferentie van het kabinet over corona. Thuiswerken is here to stay voor veel mensen.

Persoonlijk verheug ik mij daar niet op. Alhoewel ik het heerlijk vind om thuis in stilte een pittige klus te klaren, wil ik graag regelmatig naar kantoor. Anders mis ik het ‘live’ contact met collega’s, spontane nieuwe ideeën en potjes tafeltennis in de pauze. Als ik langere tijd alleen online contact heb met collega’s en klanten, ervaar ik vervreemding van mijn werk. Alles wordt abstracter en mijn motivatie wordt er niet beter op.

Ik ben hierin niet alleen, zo is mijn indruk. Waarom dan een blog voor jou als talentmanager met als onderwerp de kwijnende motivatie van jullie young professionals bij het thuiswerken? Omdat ik denk dat starters sommige behoeften sterker ervaren dan hun meer ervaren collega’s op de werkvloer. Neem bijvoorbeeld hun behoefte aan ondersteuning door senior-collega’s en leidinggevende. Of het zien van peers binnen de organisatie.

Ook praktisch ervaren young professionals meer problemen met thuiswerken: door hun woonsituatie kunnen zij zich minder makkelijk fysiek afzonderen. Toen ik een paar maanden geleden een online workshop gaf in een traineeprogramma, werd halverwege de middag de laptop dichtgeklapt door een huisgenoot van een deelnemer die de gemeenschappelijke keuken kwam binnenlopen. Dit alles onder de uitroep ‘zo, nou heeft die training van je wel lang genoeg geduurd’. Ik kan wel lachen om die studentikoze humor en tegelijkertijd laat het iets zien van de situatie waarin veel starters moeten thuiswerken.

Zoek je manieren om je starters goed te ondersteunen en hun moreel hoog te houden? Denk je na over de invulling van een (online) talentprogramma dit najaar? Geef in ieder geval aandacht aan deze drie onderwerpen:

1.    Help starters productief te blijven in hun pyjamabroek.

In juli verzorgde ik een webinar met als titel ‘Je motivatie behouden in gekke tijden’ voor honderd young professionals van een groot bouwbedrijf. Vooraf inventariseerden we vragen van de deelnemers over het behoud van motivatie bij thuiswerken. De meeste vragen van young professionals gingen over tijd- en energiemanagement. Vragen als:

– Hoe combineer ik 40 uur werk met mijn privéleven als ik mijzelf niet fysiek kan afzonderen?

– Hoe blijf ik productief en ga ik niet andere dingen tussendoor doen?

 

2. Organiseer een workshop ‘manage je manager’ voor je talenten.

De direct leidinggevende heeft veel invloed op de bevlogenheid en motivatie van zijn medewerkers. Trainees staan hier niet bij stil en durven zich niet uit te spreken naar hun leidinggevende over welke begeleiding zij nodig hebben. Dit wordt nog sterker omdat starters en leidinggevenden elkaar minder spontaan ontmoeten door het thuiswerken. Starters hebben geen of weinig vergelijkingsmateriaal, ze nemen de stijl van leidinggeven voor lief. Het is dus extra belangrijk om starters te helpen hun behoefte aan begeleiding te verwoorden en bespreekbaar te maken. Het model situationeel leidinggeven van Hersey & Blanchard biedt een kader om tot de juiste aanpak te komen.

 

3. Wees creatief en zorg voor ontmoeting.

Young professionals ervaren minder werkplezier doordat er weinig contact is met collega’s. Het contact dat er wél is, is online en gaat vaak over werk. Vragen die starters stellen zijn:

– Welke afwisseling kan ik in mijn werk brengen nu we zo taakgericht bezig zijn?

– Hoe voorkom ik het gevoel dat ik alleen ben?

Probeer andere vormen voor hen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een overleg en een terrasje in de buitenlucht.

 

Wil je meer weten over de succesfactoren van een eigentijds en effectief (online) talentprogramma? Download dan gratis onze white paper.

Whitepaper

De 7 succesfactoren van een effectief talentprogramma

Download whitepaper